Bu çalışma kentlerde hizmet arzının baş aktörü olan belediyelerin pek çok farklı sektörde ve farklı kullanıcı gruplarına sundukları hizmetin niteliğini artırmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda toplamda 21 başlık altında tanımlanan belediye hizmetlerinin, kavramsal çerçeveleri ile birlikte ne tür ilkelerin benimsenmesi gerektiği hususunda her biri belediyeler için yol gösterici olacak başvuru rehberleri hazırlanmıştır. Çalışma kapsamında neredeyse bütün kentsel sektörleri, kentsel aktörleri ve belediye hizmetlerini içerecek şekilde başlıklar tanımlanmıştır. Her bir rehber için belirlenen amaç ve hedefler doğrultusunda atölye çalışmaları temel yöntem olarak kullanılmıştır. 10-15 katılımcının yer aldığı atölyeler ve online toplantılar düzenlenmiş, atölyelerde ve toplantılarda yer alan katılımcılar konu ile ilgili meslek gruplarından ve belediye, meslek odaları, sivil toplum örgütleri ve akademik aktörlerden oluşmuştur. Her toplantıda sabit katılımcıların yanı sıra farklı katılımcılar da davet edilmiş ve bu toplantılarda akademisyenler tarafından sunumlar yapılmıştır. Sunumlar sonrasında diğer aktörler ile bir tartışma platformu oluşturulmuş ve konuya ilişkin temel yaklaşım ilkeleri ve kavramsal çerçeve belirlenmiştir. Bu sürece paralel olarak, literatür taraması yapılarak toplantılara kuramsal bilginin aktarılması sağlanmıştır. Aynı zamanda konu ile ilgili profesyonellerden ve/veya konunun öznesi olan farklı kullanıcılardan oluşan kişiler ile görüşmeler gerçekleştirilmiş ve atölye çalışmalarına katkı sağlanmıştır. Sürecin sonunda yaklaşık 40-50 kişi ile temasa geçilmiş elde edilen görüşlerden her bir rehber için belirlenen akademik koordinatör eşliğinde bir rehber oluşturulmuştur.

Bu projenin temel amacı daha yaşanabilir, sürdürülebilir ve katılımcı kentlerin inşasında belediyelerin ilke olarak benimseyebilecekleri stratejilerin belirlendiği bir başvuru rehberi hazırlanmaktır. Hazırlanan rehberler ile; kentsel yapılı çevrenin planlanması ve üretiminde dikkat edilmesi gereken noktalar ve yaklaşım ilkeleri tanımlanarak, belediyelerin temel stratejileri belirlemelerinde ilk adımı atmalarını sağlamak hedeflenmiştir.

Rehberlerin hazırlanması ve yaygınlaştırılması Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu himayesinde, ilgili kamu kurumlarının mali ve teknik desteği ile gerçekleştirilmiştir. Rehberlerin içeriği, atölye çalışmaları ve rehberlerin basımı ise Kent Araştırmaları Enstitüsü tarafından sağlanmıştır.

Hizmet Rehberleri

Toplamda 21 başlık altında tanımlanan belediye hizmetlerinin, kavramsal çerçeveleri ile birlikte ne tür ilkelerin benimsenmesi gerektiği hususunda her biri yol gösterici olan başvuru rehberleri, kentlerde hizmet arzının temel aktörü olan belediyelerin; pek çok farklı kullanıcı grubuna, farklı kentsel sektörlerde sundukları hizmetin niteliğini artırmak amacıyla hazırlanmıştır.