Hakkımızda

Çok karmaşık nedenlerin ortaya çıkartmış olduğu kentsel sorunların tespit edilmesini ve çözüm önerileri geliştirilmesini temel görev olarak benimseyip bu bağlamda çalışmalar yürüten bir düşünce kuruluşudur. Türkiye’yi merkez alarak “kent”i ilgilendiren her türlü konuda düşünce üretmek, rapor ve analizler hazırlamak, projeler geliştirmek, kent ve kır uyumunu bir arada düşünerek kent insanının sosyo-ekonomik ve kültürel durumlarının iyileştirilmesini sağlamayı temel amaç olarak kabul eder.

Yerel yönetimler, vatandaşlarının refahını arttırmak ve belediye kaynaklarına ve fırsatlarına eşit erişim sağlamak konusunda genel bir sorumluluğa sahiptir. Şehirler, sağlık, sosyal hizmetler, çevre, eğitim, ekonomi, konut, güvenlik, ulaşım ve spor gibi birçok alan üzerindeki etkileriyle bunu başarabilir. Sektörler arası ortaklıklar ve toplumun güçlendirilmesine yönelik girişimler, belediyelerin aktif desteği ile yerelde daha kolay uygulanabilir.

Rehberler, Enstitü’nün Türkiye kentlerinin kaderinde etkili olan unsurların bir arada karar alma mekanizmasına katılımları için farkındalık da oluşturmayı amaçlayan, aynı zamanda ideal olan yönetim arayışlarına da hizmet etme amacı ile ortaya çıkmıştır. Yerel değerler etrafında şekillenen ve belirlenen 21 önemli başlığın daha kalıcı ve kuşatıcı olmasından hareketle yerel yönetimlerin kapasitesinin arttırılması son derece önemlidir.Kent Araştırmaları Enstitüsü, yerinden ve katılımcı yönetimin, kentin sorunlarını daha hızlı bir şekilde çözümüne katkı yapacağı düşüncesiyle var olan sorunları tespit etmek amacıyla, “Belediyeler için Hizmet Rehberleri” projesini hazırlayarak yerel yönetimlerin iyileşmesini ve geliştirilmesini hedeflemiştir.

Bu projede; gelecek nesillere daha yaşanabilir kentler bırakma gerekçesiyle, tüm kentsel ve çevresel konularda duyarlılığı arttırmak; kentlilik bilinci ve kent kimliğinin oluşmasına katkıda bulunmak; yerel yönetimlerin eyleme geçmesini sağlayacak politikanın, yasal yapıların ve çerçevelerin oluşturulmasına zemin hazırlamak; projelerin yerel yönetimler tarafından gündemlerine alınmasını sağlamak için yol gösterici bir rehber oluşturma amaçlanmıştır.